• 1
  • 2
  • 3

PISMO: Poimenovanje predmeta Šport v osnovnošolskem predmetniku

Pismo ministru izobraževanje, znanost, kulturo in šport o poimenovanju predmeta Šport v osnovnošolskem predmetniku

 

Ljubljana, 13. 1. 2013

Spoštovani minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport!

Zadeva: Poimenovanje predmeta Šport v osnovnošolskem predmetniku

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Ur. l. RS, št. 87/11) je preimenoval ime predmet Športna vzgoja v osnovnošolskem predmetniku v Šport. Zakon nadalje navaja, da je treba redakcijsko uskladiti učne načrte tistih predmetov, ki so bili preimenovani. Na 153. seji strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje so njegovi člani obravnavali redakcijske popravke učnega načrta (povezane s spremembo imena predmeta). Sprejeli so naslednji sklep

SKLEP 8: Strokovni svet za izvajanje predmetnikov določa veljavne učne načrt, tudi za predmete, ki so bili preimenovani v Domovinsko in državljansko kulturo in etiko, Likovno umetnost, Glasbeno umetnost in Šport.
Strokovni svet predlaga ministrstvu ponovni razmislek o strokovni utemeljenosti preimenovanja štirih predmetov v predmetniku osnovne šole.

Odpravek sklepa so dobile tudi predmetne komisije pri Zavodu RS za šolstvo, ki so pripravile redakcijske popravke.

Izvršilni odbor Zveze društev športnih pedagogov Slovenije na osnovi razprav in sprejetih zaključkov 25. mednarodnega posveta športnih pedagogov Slovenije v Postojni, 16. in 17. 11. 2012, posreduje pristojnemu ministrstvu naslednjo pobudo:

Pred sprejetem Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli novembra 2011 sta Oddelek za športno vzgojo na Fakulteti za šport in Zveza društev športnih pedagogov Slovenije opozorila pristojno ministrstvo, da je sprememba imena predmeta Športna vzgoja neumestna, predvsem pa, da se o spremembi niso posvetovali s stroko.

Glede na 8. sklep 153. Seje strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje zato Izvršilni odbor Zveze društev športnih pedagogov Slovenije predlaga pristojnemu ministrstvu, da v osnovnošolskem predmetniku za predmet Šport ponovno uvede prvotno ime, torej Športna vzgoja. To utemeljujemo z naslednjim:

  1. Izraz Šport je mnogo širši pojem od izraza športna vzgoja, saj vključuje poleg edukacijskega dela (športne vzgoje) še tekmovalni (komercialni oziroma vrhunski šport), razvedrilni (športno rekreacijo) in terapevtski del športa (kineziterapija).
  2. Temeljno poslanstvo šolskega predmeta je usmerjeno v izoblikovanje ustrezne gibalne kompetentnosti otrok in mladine, katere najpomembnejši del je oblikovanje zdravega življenjskega sloga in privzgajanje vrednot (odgovornost za lastno zdravje, pošteno obnašanje, spoštovanje različnosti ...).
  3. Cilji in standardi znanja učnega načrta odražajo to, kar stroka pojmuje kot gibalno dejavnost v najširšem pomenu besede, namenjeno otrokom in mladini (v Sloveniji ta del športa imenujemo športna vzgoja, v tujini pa najpogosteje physical education). Za dosego ciljev uporabljamo temeljne gibalne spretnosti in prvine športa, torej izobražujemo s pomočjo gibanja/športa in ne za šport.
  4. S poimenovanjem športna vzgoja ohranjamo tudi enotnost poimenovanja v navpičnici vzgojno-izobraževalnega sistema (osnovna šola, srednja šola, univerza).

Predsednik ZDŠPS:
Marjan Plavčak, prof.

Poglejte si odgovor Ministrstva za izobraževanje znanost in šport.

Iskanje

Kontakt

Zveza društev športnih pedagogov Slovenije 
Cesta v mestni log 46
1000 Ljubljana
SLOVENIJA

GSM:   041 413 322
URL:   www.zdsps.si
e-mail:   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov. Zakonodaja lastnikom spletnih strani nalaga, da morajo svoje obiskovalce informirati o piškotkih, ki jih uporablja njihova spletna stran, za uporabo piškotkov pa potrebujejo privoljenje vsakega obiskovalca. Pravila za piškotke..

  Sprejmete piškotke iz te spletne strani?
EU Cookie Directive